To już osiem lat!

To już osiem lat odkąd dawna wytwórnia żelaza trafiła do prywatnych rąk. Kiedy Małgorzata i Zbigniew Kierat stali się właścicielami tego zabytkowego miejsca w niczym nie przypominało ono obecnej Huty Paprockiej. Położony w malowniczej okolicy obiekt straszył swoim wyglądem zarówno mieszkańców, jak i przybywających w okolice Jeziora Paprocańskiego turystów.

Do 2010 roku dawna kuźnica żelaza była własnością Skarbu Państwa i pozostawała w administracji Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych w Tychach. Niemal natychmiast po dokonaniu zakupu rozpoczęły się intensywne prace renowacyjne - oczywiście wszystko pod czujnym okiem konserwatora zabytków. W listopadzie 2014 roku, po czterech latach intensywnych prac remontowych i adaptacyjnych, nastąpiło oficjalne otwarcie zupełnie odmienionej Huty Paprockiej. W byłej wytwórni żelaza powstał wspaniały obiekt gastronomiczny.

Dzięki nowym właścicielom zabytkowe nieruchomości Huty Paprockiej dostały swoje drugie życie. Dziś Huta Paprocka to dziedzictwo kulturowe okraszone dobrym smakiem i doprawione wyjątkowym klimatem.